BIN Heide-Dennendael

Politie Bericht 16

Bericht BIN Heide Dennendael ivm gauwdieven tijdens de eindejaarsvoorbereidingen van 1 12 2010

Geachte,
De politie vraagt u het onderstaand bericht door te sturen:
Eindejaarsfeesten en solden : Let op uw portefeuille.
December en januari zijn de maanden bij uitstek voor de gauwdieven die van de massabijeenkomsten gebruik maken om de meest verstrooide mensen geld te ontfutselen. In België telt men meer dan 30.000 gauwdiefstallen per jaar, en dat zou maar het topje van de ijsberg zijn. Vorig jaar waren er 31 844 gevallen van gauwdiefstal.

Tijdens de eindejaarsfeesten komen er op tal van plaatsen heel wat mensen bijeen: kerstmarkten, lichteffecten, vuurwerk van oud op nieuw, winkels, winkelstraten en openbaar vervoer die bomvol zitten tijdens de eindejaarskoopjes en de lancering van de solden, zonder de horecazaken te vergeten die vol zitten nu de winter is aangebroken. Kansen genoeg voor de gauwdieven die gretig gebruik maken van de drukte en de onoplettendheid van hun slachtoffers.

« Het is soms verbazend om te zien hoe nonchalant de mensen met hun handtassen wijd open rondwandelen », zegt Philip Willekens, directeur van de Directie Lokale Integrale Veiligheid, belast met criminaliteitspreventie bij de FOD Binnenlandse Zaken. Een minimum aan oplettendheid is vereist als men niet beroofd wil worden van zijn portefeuille, autosleutels of draagbare telefoon. De beste raad die men kan geven is erop te letten dat uw spullen goed afgesloten zijn. Draag uw handtas bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam en stop geen waardevolle voorwerpen in uw achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde.
Als u ondanks alles toch het slachtoffer bent van gauwdiefstal, dan is het belangrijk om te verhinderen dat de dader voordeel kan halen uit zijn misdrijf en vooral dat hij uw schade nog kan verergeren. Blokkeer daarom zo snel mogelijk bankkaarten (cardstop: 070/344.344), identiteitsdocumenten (docstop: 0800/2123.2123) en simkaarten (bij uw operator). Door de feiten aan te geven bij de politie, zelfs indien de dief al ver weg is, kunnen gespecialiseerde brigades van de lokale politie de nieuwe risicozones afbakenen; zo draagt u toch uw steentje bij in het bestrijden van deze plaag en verhindert u misschien dat andere personen op hun beurt het slachtoffer worden. U moet sowieso langsgaan bij het commissariaat om bepaalde nieuwe documenten te verkrijgen.

Rompslomp en moeilijkheden die vaak kunnen worden vermeden.

En Philip Willekens besluit: « Het is niet de bedoeling om tijdens deze eindejaarsperiode cadeautjes te gaan uitdelen aan de gauwdieven!». Dus u weet wat u te doen staat…