BIN Heide-Dennendael

Politie Bericht 23

BIN bericht Is je aanhangwagen je lief, maak het dan moeilijk voor de dief!? van 2 11 2011

Er is momenteel een plaag bezig van diefstallen van aanhangwagens.

Aanhangwagens zijn veelvuldig en makkelijk te ontvreemden en bovendien een gewilde prooi omdat ze zonder extra handelingen makkelijk door te verkopen zijn.

Bewustzijn eigenaren:
Dieven spotten naar aanhangwagens dewelke makkelijk te stelen zijn. Eigenaars laten dikwijls hun aanhangwagen onafgesloten voor de deur, op de oprit of achter een poort in het zicht staan. Dieven kunnen deze zonder moeite weghalen! Veel eigenaren van aanhangwagens gaan vaak slordig om met de stalling van hun voertuig. Hieruit kan worden geconcludeerd dat veel eigenaren zich er niet van bewust zijn dat ze hun aanhangwagen onvoldoende beveiligen tegen diefstal.

Moeilijke opsporing:
Omdat aanhangwagens onder de 750 kilogram nergens geregistreerd staan, is het zeer moeilijk een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen. In een aangifte wordt vaak de kleur van de zijpanelen als enige bijzonderheid aangegeven. Dit is door dieven echter binnen 10 minuten verholpen met behulp van een spuitbus lak. Dit maakt het opsporen van een gestolen aanhangwagen vrijwel onmogelijk. En dit zorgt ervoor dat de aanhangwagens eenvoudig door te verkopen zijn.

Tips:
U kunt diefstal van uw eigen aanhangwagen voorkomen door de volgende tips:
· Stal uw aanhangwagen altijd zoveel als mogelijk uit het zicht van de weg of een pad.
· Enkel een disselslot is niet voldoende. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt waardoor de aanhangwagen met behulp van een touw alsnog eenvoudig te verplaatsen is. Veranker uw aanhangwagen dus met een goed kettingslot aan wand of bodem (dit mag enkel indien Uw aanhangwagen op privé terrein staat en niet op de openbare weg.)
· Maak uw aanhangwagen uniek door het inslaan van een uniek nummer of code met slagletters. Dit doet u op enkele strategische plaatsen zoals de boom en as.
· Maak extra gebruik van een wielklem om uw aanhangwagen beter te beveiligen.

Mvg
Bruno Floren,
Commissaris
Politiezone grens
Kapellensteenweg 32
2920 Kalmthout
Tel 03/620.29.31 (rechtstreeks)
Tel 03/620.29.29 (algemeen)
Fax 03/620.29.39
Email: info@pzgrens.be
Website:
www.pzgrens.be