BIN Heide-Dennendael
18 november 2014.

Daders komen in de buurt !

De laatste dagen stelden we een verhoging van het aantal inbraken vast. We zetten de feiten even op een rijtje:

Op 17 november werd in Achterbroek op de Roosendaalsebaan een diefstal vastgesteld. De bewoners hadden ’s morgens hun woning verlaten en stelde bij hun thuiskomst omstreeks 19u30 de inbraak vast. De achterdeur werd opengebroken en vervolgens werd de woning doorzocht.
Op 17 november werden door onze diensten twee inbraken vastgesteld in de Dorpsstraat te Kalmthout, één in het jeugdhuis Govio en een tweede inbraak in het daarnaast gelegen Jac.
Op 17 november omstreeks 20u45 werd een diefstal vastgesteld in de Oude baan in Essen. De bewoner had rond de middag zijn woning verlaten en merkte de inbraak bij zijn thuiskomst. Ze geraakte in de woning door met een steen een ruit stuk te maken. Vervolgens werd de woning doorzocht.
Op 17 november om 21u00 werd een inbraak vastgesteld in de Prelaat Deckersstraat in Nieuwmoer. Oproeper had zijn woning verlaten om 18u. Bij zijn thuiskomst merkte hij dat er een raam werd opengebroken en dat de dader(s) zo de woning was binnengeraakt. De woning werd doorzocht.
In de onmiddellijk buurt, de Boomgaardstraat in Nieuwmoer, was even voordien een poging tot inbraak vastgesteld. Ook daar probeerde men de achterdeur open te breken. Bij deze woning lukte het de dader(s) niet om in de woning binnen te dringen.
Deze morgen deden onze diensten opnieuw vaststellingen. Het gaat over een poging inbraak in de Nieuwe Heikant te Essen. Daar werd gepoogd om in te breken via de ramen.
In de Heikantstraat in Essen werd deze morgen nog een inbraak vastgesteld, daar werd de achterdeur geforceerd. De inbraak werd deze morgen ontdekt door mensen die op het huis letten terwijl de bewoners met vakantie zijn.

Waakzaamheid is geboden !

Naast effectieve inbraken zijn er meldingen van verdachte situaties.
Zo was er op zaterdag 15 november een melding van een juwelier uit de Nieuwstraat in Essen. Hij gaf te kennen dat hij vier verdachte personen in zijn winkel had opgemerkt. Hij merkte dat de daders zich verplaatsten met een zilverkleurige Audi met Duitse nummerplaat en kon de gegevens van de nummerplaat noteren. Het ging om mensen van het zigeunertype. BINZ Unizo Essen werd opgestart. Ter plaatse konden het voertuig of de verdachte personen niet meer worden aange-troffen. Later geraakte bekend dat de daders voordien nog in een andere handelszaak in Essen waren geweest en ook daar geprobeerd hadden een diefstal te plegen. Later op de dag pleegden deze verdachten een effectieve diefstal bij een juwelier in Brasschaat .

Op zondag 16 november ziet een burger twee personen langsheen het spoor lopen in Wildert. Na een oproep konden onze diensten de twee personen aantreffen, controleren en nagaan wat ze daar liepen te doen.

Gisteren omstreeks 18u30 was er in de Heikantstraat in Essen een burger die bij zijn thuiskomst een persoon van de oprit ziet komen. Toen hij deze persoon aansprak zette hij het op een lopen richting Krinkelsbos waar een auto stond met draaiende motor. De man of het voertuig konden niet meer worden aangetroffen, de getuige kon wel een beschrijving geven van de persoon en het
voertuig. Hopelijk is dit een spoor welke onze recherchediensten kunnen gebruiken bij een verder onderzoek rond de hierboven beschreven inbraken daar in de buurt.

Let op verdachte situaties en geef je informatie onmiddellijk door !

We kunnen het niet genoeg benadrukken. Inbraken in woningen moeten we samen aanpakken! Merk je iets op dat voor jou als verdacht overkomt aarzel dan niet en bel onmiddellijk de politiediensten (101). Geef door wat je hebt gemerkt en wat jouw als abnormaal of verdacht overkomt. Als achteraf blijkt dat de gegeven informatie toch niet als verdacht moest aanzien worden zal niemand je dat kwalijk nemen.

Ook nu weer inbraken in de late namiddag of vroege avond !

Mensen denken nog veel te veel dat diefstallen alleen tijdens de nacht gebeuren. Alle statistieken geven aan dat de meeste diefstallen momenteel in de late namiddag of vroege avond plaats-vinden. De inbraken die gisteren gebeurden bewijzen dit nogmaals.

Wees dus alert, vooral tijdens deze periode. Meestal nemen we wel de nodige voorzorgen tijdens de nacht maar denk er toch aan dat deze maatregelen zeker even belangrijk zijn tijdens de uren overdag, vooral in de late namiddag of vroege avond. Ook al verlaat je uw woning maar even om bv. een boodschap te doen, sluit je woning steeds goed af !

Wij reiken je de tips aan.

In onze politiezone beschikken wij over medewerkers die zijn opgeleid om een diefstalpreventie-advies te geven. Onze medewerker komt na afspraak naar jouw woning en bekijkt samen met jouw wat er meer kan gedaan worden om de woning te beveiligen tegen inbraak. Soms gaat het over eenvoudige en niet al te dure tips die je toch meer veiligheid geven. Het advies is gratis en kan op een eenvoudige manier aangevraagd worden. Via onze website www.pzgrens.be, door een mail te sturen naar info@pzgrens.be, door je aan te melden op één van onze burelen tijdens de openingsuren of telefonisch via het nummer 03/620.29.29.
Kort na je verzoek zal onze medewerker je contacteren om een afspraak te maken wanneer het jouw past.

Soms brengen eenvoudige en niet echt dure tips je toch op ideeën!!!

“1 dag niet” op 11 december 2014

Vermoedelijk heb je er al over gehoord via je BIN of via de pers. Op donderdag 11 december wordt de campagne “1 dag niet” gevoerd. Die dag gaat het vooral over preventie en samenwerken om inbraken te voorkomen.
Allerlei initiatieven worden geboren, misschien ook wel bij de BIN waarbij jij bent aangesloten. Ga eens een kijkje nemen op de website www.1dagniet.be . Voor hen die hiertoe mogelijkheden hebben is er ook de app “1 dag niet”.
De lokale politie zone grens zal de initiatieven van de verschillende BIN’s in onze politiezone bekijken en hierop inspelen waar het kan.
Als BIN-lid kan je hieraan meewerken door je alertheid te tonen die dag, maar eigenlijk moet je je deze alertheid alle dagen van het jaar eigen maken !
Dezelfde dag wordt ook een gelijkaardige campagne opgezet in Nederland.

Deze informatie wordt u meegedeeld door de PZ Grens

Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout
Tel: 03/620.29.29
Wil je ons mailen:
info@pzgrens.be

Meer nieuws over de Lokale politiezone Grens vindt je ook op onze website: www.pzgrens.be