BIN Heide-Dennendael
29 december 2014.

Inbraken in Loenhout en Essen

Er blijven de laatste dagen inbraken gebeuren in Loenhout. Ook tijdens de kerstdagen waren er opnieuw meldingen.
Op 25 december om 20u werden de BIN’s Loenhout-Dorp en Molenbos opgestart met de vraag mee uit te zien naar een verdacht voertuig. Kort voordien was er in de Monseigneur Jansenlaan een poging tot inbraak geweest. Een getuige had een grijze Volkswagen Break met een Roemeense nummerplaat zien wegrijden. Door deze alerte getuige is een verder onderzoek op gang gekomen.
Op 26 december stelden onze medewerkers een inbraak vast in de Doelweg. De inbraak daar gebeurde in de vroege avond tussen 18u30 en 21u30. Daders klommen op het dak en braken een raam open op de verdieping. Even later werd een tweede inbraak vastgesteld bij de buren. Deze moet eveneens tussen 15u en 21u20 gebeurd zijn. Ook hier werd een raam opengebroken.
Op 28 december stelden wij een inbraak vast in de Stoffezandstraat in Loenhout. Daar braken de daders aan de achterzijde van de woning een raam open en pleegde een diefstal. Deze feiten gebeurden tussen 22 en 28 december.
Op 24 december stelden onze diensten een inbraak vast in Essen op de Kalmthoutsesteen-weg. Deze inbraak is die avond gebeurd tussen 16u50 en 23u10. Ook hier werd een raam geforceerd. Dader(s) verschafte zich toegang tot het pand door achteraan de woning een afsluitdraad door te knippen. Rond 20u die avond was er een melding van een alerte burger die twee verdachte personen had opgemerkt welke van de Kalmthoutsesteenweg de Sint Jansstraat in wandelden. Onze ploegen zijn toen ter plaatse gegaan maar konden niemand meer aantreffen.
Op 25 december werd nog een inbraak vastgesteld in de Stationsstraat in Essen. Deze inbraak moet gepleegd zijn tijdens de nacht, tussen 1u en 8u ’s morgens. Langs de voorzijde van de woning werd een raam opengebroken om een diefstal te plegen.

Preventie:

Ook de eindejaarsperiode wordt wel eens gekenmerkt door een stijgend aantal inbraken in woningen.
Naast extra inspanningen van de politie blijft er voor de burger een belangrijke taak wegge-legd. Wij vragen dan ook om onmiddellijk verdachte gedragingen, verdachte voertuigen of verdachte situaties te melden bij de politie (101)
-zorg bij het verlaten van je woning, ook al is het maar even, voor een maximale beveiliging.
-sluit je deuren af met een nachtslot, zorg dat alle ramen dicht zijn.
-als er alarm aanwezig is vergeet dit dan niet in te schakelen.
-sluit de poort van je eigendom af als dit van toepassing is.
-zorg dat ook de garage, tuinhuis en andere aanhorigheden slotvast worden achtergelaten
-laat een bewoonde indruk na, ontsteek je buitenlicht, eventueel ook een licht in de woning al of niet met een timer.
-laat je radio ingeschakeld in de woning, ook dit geeft de indruk dat er iemand thuis is.

Verschillende diefstallen uit aanhorigheden in Wuustwezel en Essen

De afgelopen weken werden wij geconfronteerd met enkele in braken in schuren of tuinhuizen.
Zo werd er tijdens de nacht van 18 naar 19 december ingebroken in een schuur te Wuustwe-zel, Lage Weidenstraat om een diefstal te plegen. Vervolgens werd er gepoogd om vanuit de stallingen in de woning binnen te breken, dit bleef bij een poging.
Diezelfde nacht gebeurde er een gelijkaardige inbraak in Veldvoort te Wuustwezel. Ook daar werd de deur van een schuurtje opengebroken en werd materiaal gestolen.
Tijdens de nacht van 19 naar 20 december gebeurde vijf gelijkaardige diefstallen in de Marterlaan te Essen. Op drie adressen werd er in een tuinhuis ingebroken er werd materiaal gestolen. Een vierde inbraak gebeurde in een leegstaand chalet. Op een vijfde plaats in de Marterlaan werd ingebroken in een caravan die diende als opslagplaats.
Op 20 december werd in de Wezellaan te Essen (in dezelfde omgeving) nog een zesde vaststelling gedaan. Daar werd uit een woning eveneens materiaal gestolen.

Opgelet met vuurwerk !!

Samen met de brandweer en de gemeentebesturen hopen wij dat we het jaar 2015 veilig kunnen inzetten. Een handeling welke jaarlijks weerkeert is het afsteken van vuurwerk. Nog te veel gebeurt dit op een amateuristische en onveilige manier. Rond het afsteken van vuurwerk zijn regels maar nog belangrijker is het om dit met de grootste voorzichtigheid te doen. Bij twijfel is het aangewezen om dit niet te doen !

Enkele tips:
-In de gemeenten Essen en Kalmthout is er een algemeen verbod om vuurwerk af te steken maar worden afwijkingen toegestaan van oud naar nieuw. In Essen tussen middernacht en 1u, in Kalmthout tussen middernacht en 0u30. In Wuustwezel is geen specifieke reglemente-ring voor de nacht van oud naar nieuw. Let op: het gaat hier enkel over het afsteken van feestvuurwerk. Wensballonnen oplaten blijft overal verboden.
-je mag dit ook enkel doen op privéterrein. Op straat of openbaar terrein is dit verboden.
-diegene die vuurwerk afsteekt moet een meerderjarige zijn. Hij blijft steeds verantwoordelijk en kan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als er door het vuurwerk schade wordt aangericht.
-draag er ook zorg voor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en dat de persoon die de handelingen uitvoert geen alcoholische dranken verbruikt!
-zorg er ook voor dat de omstaanders op een veilige afstand blijven zodat zij geen gevaar kunnen lopen.
-draag er zorg voor dat er steeds blusmiddelen in de buurt zijn (bij voorkeur een brandblus-toestel) en dat deze gebruiksklaar zijn.
-probeer rekening te houden met de buren en de huisdieren of vee welke zij onder hun hoede hebben!


Deze informatie wordt u meegedeeld door de PZ Grens

Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout
Tel: 03/620.29.29
Wil je ons mailen:
info@pzgrens.be

Meer nieuws over de Lokale politiezone Grens vindt je ook op onze website: www.pzgrens.be

De politiezone Grens wil haar beste wensen voor 2015 overbrengen naar alle BIN-leden.

Laten we samen ons beste beentje voorzet-ten om er een veilig jaar van te maken.
Met de hulp van de leden van onze 44 BINs moet het lukken om ook het komende jaar een stijging van het aantal inbraken te voorkomen .
Alleen samen beperken we de mogelijkhe-den voor inbrekers om hun slag te slaan !